Pályázatok – ÉLIP (VP és GINOP/VEKOP)

Az élelmiszeripari beruházási projektek támogathatóságának lehatárolási mátrixa a 2014-2020 közötti programozási időszakban az alábbiak szerint alakul:

GEA meeting_2015_nov_6A lehatárolásnak megfelelően a vállalkozások vagy az Agrár-vidékfejlesztési Államtitkárság által kezelt Vidékfejlesztési Program EMVA támogatási kérelmeinek, vagy a Nemzetgazdasági Minisztérium GINOP/VEKOP pályázatainak keretei között juthatnak beruházási támogatásokhoz.  Ez a két operatív program jelentősen eltér egymástól a jogosultsági kritériumok, valamint támogatási formák és az adminisztráció tekintetében.

A programidőszak első pályázati lehetősége a non-annex termék gyártók részére 2015.07.09-től nyílt meg két támogatási kérelem kódja alatt:

A 2014-2020 programozási időszak második pályázati lehetősége az annex és a non-annex termékek gyártói számára a “Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című pályázati felhívás (kódszám: VP-3-4.2.1-15), amely 2016. február 25-től nyílik. A jogosultsági feltételrendszer alapján (lehatárolási mátrix) gazdálkodási méretbesorolástól függetlenül minden mezőgazdasági főtevékenységet végző gazdálkodó és vállalkozás az annex és non-annex termék-előállítási projektjeihez, illetve az élelmiszeripari főtevékenységet végző mikro- és kisvállalkozások annex termék-előállítási projektjeihez lehet tisztán vissza nem térítendő támogatást igényelni. A jogosultsági kritériumok ellenőrzése kiterjed a vállalkozások önállóságának vizsgálatára is, ezért a pályázó tulajdonosi szerkezetét érdemes a projekt előkészítés során tisztázni. (partner- és kapcsolt vállalkozások vizsgálata)

A VP-3-4.2.1-15 pályázati felhívás az alábbi linken érhető el: https://www.palyazat.gov.hu/node/57211

A közepes méretű vállalkozások annex és non-annex termékek előállítására irányuló beruházási  projektjeihez a GINOP/VEKOP programokban nyílik lehetőség. A GINOP program módosított fejlesztési kerete szerint – 1006/2016. (I.18.) Kormányhatározat – 2017. év február 2-án nyíló GINOP-1.2.6.-16 jelű pályázatból lehet kombinált támogatást igényelni. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás és pénzügyi eszközök együttes rendelkezésre bocsátása (visszafizetendő támogatás, kamattámogatás, egyéb pénzügyi kedvezmények) a támogatásintenzitás megosztásával. A középméretű vállalkozások a jelenlegi szabályozás mellett tisztán vissza nem térítendő támogatásban nem részesülhetnek.

Milyen termék minősül non-annex I-nek?

A mezőgazdasági termékek elsődleges feldolgozását végző élelmiszeripari vállalkozások általában a Római Szerződés I. számú mellékletében szereplő, un. annex terméket állítanak elő, de egyes szakágazatokban a tovább-feldolgozott termékek-, valamint a másodlagos feldolgozók termékei között megtalálhatók az un. non-annex I. termékek.

A non-annex termékek körét jelenleg az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 510/2014/EU RENDELETE (2014. április 16.) – a mezőgazdasági termékek feldolgozásával előállított egyes árucikkekre alkalmazandó kereskedelmi szabályokról és az 1216/2009/EK, valamint a 614/2009/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről – szabályozza. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0510&from=HU

A termékek besorolását két csoportra bonthatjuk:

1. Non-annex alaptermékek:

 • tej por, granulátum vagy más szilárd alakban, cukor, vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül, legfeljebb 1,5 tömegszázalék zsírtartalommal,
 • tej por, granulátum vagy más szilárd alakban, cukor, vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül, 26 tömegszázalék zsírtartalommal,
 • tejsavó por, granulátum vagy más szilárd alakban, cukor vagy más édesítőanyag hozzáadása nélkül,
 • vaj, 82 tömegszázaléknyi zsírtartalommal,
 • baromfitojás héjában, frissen vagy tartósítva, nem keltetésre,
 • tojás héj nélkül és tojássárgája, emberi fogyasztásra alkalmas, frissen, szárítva, fagyasztva vagy másképpen tartósítva, édesítés nélkül,
 • durumbúza,
 • közönséges búza és kétszeres, a kétszeres vetőmag kivételével,
 • rozs,
 • árpa, az árpa vetőmag kivételével,
 • zab,
 • kukorica, a kukorica vetőmag kivételével,
 • teljesen hántolt rizs,
 • törmelék rizs,
 • cirokmag, a hibrid vetőmag kivételével,
 • fehér cukor,
 • tejcukor, szárazanyagra számítva 98,5 % tiszta anyagtartalommal,
 • cukor kivonása vagy finomítása során nyert melasz.

2. Származtatott non-annex termékek:

Ebbe a csoportba azok a termékek tartoznak, amelyek az alaptermékek közül valamelyiket, vagy többet tartalmaznak összetevőik között.

Aktuális lista:

          http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0510&from=HU

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s